3 лесни и евтини трикови како ефикасно да ги исчистите загорените тави и тенџериња, без употреба на хемикалии
Тавите и тенџерињата се универзални садови за готвење, што ги прави најупотребувани во домаќинството. Затоа, не е никакво изненадување што тие многу брзо добиваат непријатен загорен изглед.
Токму за таа цел, денес ви откриваме 3 лесни начини како да ги исчистите вашите највалкани и загорени садови за готвење:
1. Употребете компир
Излушете компир со средна големина, исечете го на половини и едната половина потопете ја во сода бикарбона.
Вака потопената половина употребете ја како сунѓер за да го исчистите дното на тавата или тенџерето. Триењето треба да биде малку посилно и резултатите ќе бидат веднаш забележливи.
Неопходно е од време на време, да го обновувате компирот.
2. Користете ќесичка чај да ги отстраните маснотиите
Земете сува, неупотребена ќесичка чај и едноставно поминете преку внатрешноста на садот, поконкретно онаму каде што има масни наслаги и дамки. Веднаш ќе забележите како маснотиите се разложуваат. За оваа цел купете го најевтиниот чај, а доволна ќе биде употребата на 2-3 ќесички.
3. Сода бикарбона
Земете поголем сад од оној кој треба да го исчистите и внатре во истиот додадете 4-5 супени лажици сода бикарбона и вода, а потоа во растворот потопете го садот кој треба да го исчистите и оставете го да отстои 30-50 минути. Следно, едноставно со сунѓер, отстранете ги маснотиите.