4-те комбинации на храна кои сите ние ги обожаваме, но нашето тело ги мрази- Предизвикуваат подуеност, срцебиење и покачен шеќер
Ова можеби ќе ве изненади непријатно, но докажано е дека најпопуларните комбинации на храна, кои сите ние ги обожаваме, се всушност штетни за нашето здравје.
Еве за кои 4 популарни кулинарски комбинации станува збор:
1. Вино и десерт
Експертите препорачуваат никогаш да не комбинираме вино со десерт. Благото, по правило, се комбинира со зелен чај или вода, додека пак, виното се комбинира со свежи зеленчуци и сирење. Комбинацијата на десерт со вино може значително да го зголеми нивото на шеќер во крвта.
2. Компири и месо
Компирите со месо се исто така лоша идеја. Во овој случај, телото треба да апсорбира нишесте и протеини, за кое телото корисни различни дигестивни ензими. Оваа комбинација го забавува метаболизамот и придонесува за зголемување на телесната тежина.
3. Краставици и домати
Комбинацијата од краставици и домати е можеби и најомилената и најпопуларната во летниот период, но не е толку корисна за нашето здравје. Тоа се должи на фактот што краставиците се алкална состојка, а доматите се извор на киселина, при што консумирани заедно може да доведат до стомачна подуеност.
4. Алкохол и кафе
Покрај горенаведените комбинации, лекарите исто така советуваат да не се консумира и алкохол заедно со кафе. Според американските експерти, оваа специфична комбинација доведува до дехидратација, срцебиење и нарушување на сонот.