„4 тиквички, 4 јајца и кашкавал- Рендам, мешам и печам- Толку е вкусно, а и диетално“
И повторно за тиквичките- едноставно не постои начин на кој овој зеленчук може да ни здозади ова лето. А што и да подготвиме со него, е толку вкусно, дури неверојатно!
Наш денешен кулинарски предлог е брз потпечен деликатес со кашкавал, кој се подготвува за 5 минути, се пече околу еден час, а се јаде на масата за секунди!
Вкусниот специјалитет се топи во уста, а воедно добра вест за сите што се на диета- тој е и нискокалоричен.
Потпечен специјалитет со тиквички и кашкавал
Потребни состојки
- 800 гр тиквички
- 4 јајца
- 50 мл масло за готвење
- 200 гр кашкавал
- 150 гр гриз
- 1 кафена лажица сода бикарбона
- 1 кафена лажица лук во прав
- 1 кафена лажица куркума
- Сол, мелен црн пипер и зелени зачини по ваш вкус
Начин на подготовка
Во длабок сад, изрендајте ги тиквичките. Посолете и измешајте ги и притоа оставете ги да отстојат така 10 минути. Потоа, прецедете го сокот кој истите го испуштиле со нивно меко притискање.
За време на тие 10 минути, исечкајте ги зелените зачини и изрендајте го кашкавалот.
Измешајте го гризот и содата и додадете ги во тиквичките. Измешајте добро и оставете смесата да отстои 10 минути.
Во друг сад, на еден куп додадете ги јајцата, солта и мелениот црн пипер, куркумата, лукот во прав и измешајте, а потоа додадете масло за готвење. Откако ќе го додадете и маслото, повторно измешајте ги состојките.
Добиената смеса нанесете ја врз тиквчките, а одозгора додадете ги и зачините со ренданиот кашкавал. Добро измешајте.
Премачкајте ја површината на садот за печење со масло, а потоа додадете ја и смесата. Ставете да се пече во претходно загреана рерна, на 180°C, во времетраење од 45-50 минути.
Готовиот деликатес може да го консумирате и ладен и топол- подеднакво е вкусен!