5-те видови на храна кои значително ја подобруваат функцијата на штитната жлезда
Штитната жлезда е еден од најважните органи, при што нејзиното неправилно функционирање веднаш негативно се одразува врз целокупното здравје на човекот.
Проблемите со штитната жлезда влијаат врз растот и развојот на организамот, работата на мозокот, срцето, како и други физиолошки процеси.
За да ги спречите сите овие заболувања и да ја подобрите функцијата на штитната жлезда, од голема важност е да се храните правилно. Е еве кои 5 видови на храна е неопходно да ги вклучите во вашето дневно мени.
Сите тие ги содржат неопходните витамини, микроелементи и аминокиселини за да ја подобрат штитната жлезда
1. Јаболко
Консумирањето на јаболка придонесува во заштита на штитната жлезда од појава на канцерогени клетки.
2. Јапонско јаболко
Јапонското јаболко содржи јод, магнезиум, натриум, железо, витамини А, Ц и П. Јодот учествува во синтеза на штитната жлезда и позитивно влијае врз метаболизамот.
3. Морски плодови
Благодарение на високото количество на јод, цинк и витами Б12, како и други микроелементи, морските плодови моќно ја зајакнуваат штитната жлезда.
4. Боровинки
Боровинките се рекордери кога станува збор за содржината на антиоксиданти. Ја подобруваат функцијата на штитната жлезда и ги нормализираат хормоните.
5. Спанаќ
Растителните каротеноиди со кои спанаќот е богат влијаат одлично врз штитната жлезда.