Сочна и кремаста „Кралска торта“ без брашно и печење
Оваа торта освен што има неверојатен вкус, многу е лесна за приготвување и ќе ги задоволи вкусовите и на најпребирливите.
За црното тесто:
120 гр путер
100 гр црно чоколадо
50 мл свежо млеко
130 гр шеќер
150 гр сушени смокви
50 грама суво грозје
350-400 г бисквити
За светло тесто:
500 мл свежо млеко
150 гр шеќер
2 пудинг ванила
100 гр бело чоколадо
200 г кокос
За попрскување:
50 гр какао
На почетокот смелете ги бисквитите и исецкајте ги смоквите и сувото грозје. На тивок оган ставете го путерот кој што полека се топи со шеќер, млеко и чоколада. Кога шеќерот е целосно стопен, додајте ги смоквите и сувото грозје за да омекнат малку. Турнете настрана за да ја изладите мешавината. Откако ќе се олади малку, додајте ги бисквитите и замесете средно меко тесто, кое ќе го растргенете во форма на торта со дијаметар од 24 сантиметри.
Започнете со подготовка на светлото тесто. Од млекото, земете мала количина, растворете ги двата пудинзи и добро мешајте. Останатото млеко загрејте го заедно со шеќерот и додадете го постепено во претходната смеса додека не добиете густ пудинг. Ставете ја смесата настрана и додадете ја белата чоколада заедно со кокосот.
Смесата распоредете ја врз црното тесто. Посипете ја тортата со какао. Оставете ја да се излади и омекне убаво пред да ја исечете.