5 лесни и превкусни рецепти со тиквички: Брзо се прават и се нешто ново, за разлика од нивното вообичаено здодевно пржење
Доколку ги обожавате тиквичките, но ви здосадил најчестиот начин на нивната подготовка т.е пржењето, тогаш следните рецепти се скроени за вас.
1. Запечени тиквички со кашкавал
Потребни состојки
- 1 тиквичка
- 3 жолчки
- 2 јајца
- 100 гр кашкавал
- Малку магдонос
- Сол по ваш вкус
- Мелен црн пипер
- 3 супени лажици кисело млеко
Начин на подготовка
- Измијте ги тиквичките, насецкајте ги и оставете ги малку на хартија да се исцедат.
- Во тавата наредете ги насецканите кругови од тиквичките
- Во длабок сад измешајте ги јајцата и киселото млеко
- Ситно исецкајте го магодносот и додадете го во претходната смеса
- Потоа додадете ги и солта и црниот мелен пипер
- Смесата истурете ја врз тиквичките
- Врз истата нанесете рендан кашкавал
- Температурата на рерната се поставува на 190°C. Печете додека не забележите дека кашкавалот ја добил потребната малку црвена боја.
2. Ролат од тиквички и шампињони
Потребни состојки
- 2 тиквички
- 400 гр шампињони
- 2 јајца
- 250 гр пченично брашно
- 150 гр кашкавал
- 200 гр павлака
- 1 средна главица лук
- 2-3 мали каранфилчиња
- 10 гр пециво
- 2-3 чајни лажици масло
- Сол и мелен црн пипер по ваша желба
Начин на подготовка
Измијте ги тиквичките. Изрендајте ги истите. Истото направете го и со лукот. Одделете ги белките и жолчките од јајцата. И додадете ги само жолчките со лукот и тиквичките и добро измешајте. Додадете сол и црн пипер по ваша желба.
Подготовка на тестото
- Измешајте го брашното со пецивото и замесете го тестото.
- Во одделен сад, измешајте ги белките со малку сол, а потоа додадете ги во тестото.
- Загрејте ја рерната на температура од 180°C. Ставете го тестото во сад во кој планирате да го печете ролатот, поставете одозгора хартија за печење и печете во времетрање од 40 минути.
- Измијте ги шампињоните и насецкајте ги.
- Во загреана тава, ставете малку масло, додадете ги печурките, а со нив и малку од каранфилчето.
- Изрендајте го кашкавалот
- Кога шампињоните ќе бидат готови, додадете ја павлаката и гответе уште дополнителни 1-2 минути.
- Кога тестото ќе биде готово, извадете го од рерна и почекајте да се излади.
- Потоа, на површината од кората, ставете ги прво печурките во павлаката, тиквичките, а потоа додадете го на крај и кашкавалот.
- Замотајте во форма на ролат.
3. Тиквички во пикантно тесто
Потребни состојки
- 8 супени лажици пченично брашно
- 6 супени лажици кисело млеко
- 1 кафена лажица сода бикарбона
- 4 супени лажици соја сос
- 2 јајца
- 2 кафени лажици шеќер
- 4 супени лажици сончогледово масло
- 2 тиквички
Начин на подготовка
- Измешајте го киселото млеко со содата, а потоа додадете го соја сосот, шеќерот и едното јајце. На крај, додадете го и брашното и измешајте ги добро состојките за да добиете мазна текстура без грутки.
- Насецкајте ги тиквичките и наредете ги на едната страна од тестото.
- Прво пржете го тестото од една страна, а кога малку ќе се вцрви, завртете го од другата страна, притоа намалете ја топлината.
- Кога тиквичките ќе бидат добро испржени целосно и од двете страни, ставете ги на хартија, за да се исцеди маслото.
4. Торта од тиквички
Потребни состојки
- 1-2 тиквички
- 2 јајца
- 50 мл млеко
- 150 гр павлака
- 4 супени лажици пченично брашно
- 100 гр сирење
- 2 домати
- 1 глава лук
- 1 морков
- 50 гр кашкавал
- 2 супени лажици сончогледово масло
- Сол по ваш вкус
Начин на подготовка
- Добро исчистете ги тиквичките, притоа отстранувајќи ги нивните семки. Изрендајте ги.
- Измешајте го млекото со сол, изрендан кашкавал и брашно.
- Изрендајте го лукот и морковот и ставете ги да се пржат на масло, 7-8 минути. Почекајте да се изладат
- Направете палачники, кои ќе послужат како кори во тортата.
- На првата палачника нанесете павлака и додадете ги сите зеленчуци. Покријте со втора палачника.
- На втората палачника, нанесете од павлката и додадете ги исецканите домати. Покријте со трета палачинка
- Повторете ги чекорите се додека не ги искористите сите палачинки
- На крај, целата торта премачкајте ја со павлака
5. Пица од тиквички
Потребни состојки
- 1 тиквичка
- 2 домата
- 200 гр кашкавал
- 1 јајце
- Половина шолја гриз
- 3 супени лажици пченично брашно
- Лебни трошки
- Сол, мелен црн пипер и магдонос по ваша желба
Начин на подготовка
- Изрендајте ја тиквичката и посолете со сол и црн пипер. Оставете да отстои така, за да се исцеди течноста од неа.
- Измешајте го јајцето, брашното и гризот.
- Премачкајте ја хартијата за печење со маслото, посолете малку од лебните трошки и поставете ја во садот за печење
- На површината, наредете ги исецканите домати и додадете ги преостанатите состојки.
- Претходно рерната загрејте ја на температура од 180°C, а печете 30 минути.