„Зебра“ колач: Многу лесен за подготовка, со раскошен изглед и кралски вкус
Колачите отсекогаш биле најлесниот и најуниверзалниот десерт, бидејќи се подготвуваат многу лесно, а повеќето ги обожаваат поради можноста да експериментираат со разни состојки при истите.
Денес ви откриваме рецепт за еден многу уникатен колач, со неверојатен изглед и уште поизвонреден вкус.
„Зебра“ колач
Потребни состојки
- 1 шолја гриз
- 1 кг пченично брашно
- 500 гр шеќер
- 2 јајца
- 2 шолји кисело млеко
- 3 супени лажици какао во прав
- 90 гр путер
- 1 супена лажица сода бикарбона
- 1 пакетче ванила
- 1 супена лажица сончогледово масло
Начин на подготовка
Во сад, додадете го киселото млеко, а потоа додадете го и гризот, содата и брашното и добро измешајте ги состојките. Оставете ја добиената смеса да отстои 20-30 минути, да набабри.
Стопете го путерот и измешајте го со шеќерот, ванилата и јајцата. Добиената смеса измешајте ја со првата смеса. Поделете го тестото на 2 дела, при што во едниот дел, додадете го какаото во прав и добро измешајте.
Премачкајте го садот во кој ќе го печете колачот со сончогледовото масло. Потоа, исипете го тестото со различните бои во центарот на садот, како што е прикажано на фотографиите. По желба, со стапче за заби, направете форма на пајажина.
Печете го колачот 35-40 минути, на температура од 200°C. Проверете дали колачот е готов, повторно употребувајќи стапче.
Кулинарски совет: Колачот одозгора може да го декорирате со течна чоколада или пак овошен прелив, по ваша желба.