Кралска оревова торта без брашно- Фантазија од ореви и чоколадо, толку сочна и вкусна, што се топи во уста
Доколку обожавате да приготвувате домашни десерти, особено торти, тогаш овој рецепт ќе ве воодушеви и тоа на еден нов и поинаков начин.
Кралска оревова торта
Потребни состојки за кората
- 10 белки
- 250 гр шеќер во прав
- 300-400 гр ореви
- 25 гр нишесте
Начин на подготовка
Одделете ги жолчките од белките. Следно, додадете го шеќерот во прав кон белките и со мискерот измешајте ги состојките, до добивање на густа текстура.
Пресејте го нишестето во смесата и повторно измешајте ги состојките. Сомелете ги оревите и додадете ги и нив кон смесата и измешајте.
Во правоаголен сад, поставете хартија за печење и одозгора додадете ја смесата од белките, притоа распространувајќи ја на целата површина подеднакво.
Печете во рерна 25 минути, на температура од 180°C.
Готовата кора поделете ја на 3 дела.
Потребни состојки за филот
- 10 жолчки
- 160 гр шеќер во прав
- 2 супени лажици какао
- 30 мл рум
- 100 мл пресно млеко
- 200 гр путер
Начин на подготовка
Измешајте ги жолчките со шеќерот во прав. Додадете малку млеко кон смесата и повторно измешајте. Добиената смеса поставете ја да се вари, додека не стане густа.
Потоа оставете го филот да се излади 10 минути. Додадете го претходно омекнатиот путер кон изладената смеса и добро измешајте.
Следно, додадете го и какаото кон смесата, а потоа и румот и повторно добро измешајте ги сите состојки заедно.
Оставете го филот да се излади.
А сега подгответе ја тортата. Нанесете го филот на корите, како на вообичаениот начин на правење торта, а со остатокот од филот, премачкајте ја надворешноста на тортата. Одозгора нанесете малку ореви за декорација и поставете ја тортата во ладилникот да се излади и омекне.
Пријатен апетит!