„Додавам во тестото само 1 лажица од оваа состојка и тие стануваат меки како свила- Раскошни кадифени палачинки“
Рецептот за палачинки вообичаено вклучува јајца, пресно млеко и брашно. Но, денес ви откриваме и која друга домашна состојка може да ја додадете, за крајниот резултат да биде невеорјатно совршен!
Кадифено меки палачинки
Потребни состојки
- 500 мл пресно млеко
- 200 гр брашно
- 2 јајца
- 2 супени лажици сончогледово масло
- 1 супена лажица шеќер
- 1 кафена лажица сода бикарбона
- Прстофат сол
- Ванила по ваш вкус
Начин на подготовка
Во длабок сад измешајте ги јајцата, млекото, брашното и маслото. Добро измешајте ги состојките, а потоа додадете ги шеќерот, содата бикарбона, солта и ванилата. Измешајте го сето заедно со мискер и оставете ја смесата да отстои половина час.
Премачкајте ја тавата со масло и поставете ја да се загрева на среден оган. Испечете ги палачинките и од двете страни, додека да ја добијат потребната златна боја, а потоа поставете ги на куп во една чинија.
Ова е целата тајна- додавањето на сода бикарбона во класичниот рецепт за палачинки, при што на овој начин, тие ќе станат неверојатно меки и вкусни!
Пријатен апетит!