Денес ви откриваме една вкусна италијанска кулинарска тајна на совршениот леб. Всушност станува збор за популарните домашни бисквити познати како кантучини.

Кантучини

Потребни состојки

  • 400 гр пченично брашно
  • 200 гр шеќер
  • 3 јајца
  • 65 гр путер
  • 1 кафена лажица сода бикарона или пециво
  • Прстофат сол
  • 1 кафена лажица ванила
  • 150 гр лешници
  • 60 гр чоколадни трошки

Начин на подготовка

Измешајте го растопениот путер со шеќерот и јајцата. Пресејте го брашното и пецивото кон претходно добиената смеса, а следно додадете ги и солта, ванилиниот шеќер, лешниците и чоколадните трошки.

Добро измешајте ги сите состојки заедно. Тестото ќе биде доста лепливо, но не додавајте брашно кон истото, бидејќи во спротивно, вкусот и текстурата на кантучините ќе се промени.

Поделете го тестото на 3 дела. На работната површина, врз која е нанесено малку брашно, оформете долги парчиња и поставете ги во сад, во кој претходно е поставена хартија за печење. Печете ги бисквитите 25 минути, на температура од 180°C.

Извадете ги бисквитите од рерна, исечете ги дијагонално на парчиња со дебелина од 1,5 цм и вратете ги во садот со исечениот дел нагоре, да се печат уште дополнителни 10 минути.

Пријатен апетит!