3 одлични причини зошто треба да ја јадете кожата од пилешкото месо
Кога зборуваме за пржено пилешко месо, веднаш на ум ни паѓа неговата златна крцкава и недоовлнио вкусна кора. За жал, не секој обожава да ја консумира истата, а дел од експертите ја означија како штетна.
Но, современите истражувања и светските нутриционисти конечо откриваат дека таа всушност е неверојатно здрава и еве 3 одлични причини зошто треба да ја јадеме:
1. Го зајакнува здравјето на срцето
Не се откажувајте од пилешката кожа само поради мастите. Мононезаситените масти, консумирани во разумно количество се незаменливи за нашето здравје, бидејќи ја подобруваат клеточната структура и го зајакнуваат кардиоваскуларното здравје.
2. Повеќе протеини
Пилешката кожа не содржи само масти, туку и огромно количество на протеини, кое не треба да го занемаруваме. Дури и да внимавате на калорискиот внес, кожата од пилешкото месо нема да промени ништо. Воедно, на овој начин, нејзиното консумирање ќе придонесе за забрзување на вашиот метаболизам и за побрзо слабеење.
3. Природен зачин
Сама по себе, кожата при готвењето додава специјална арома и вкус на месото, без да мора да го зачинувате. Доколку пак во рецептот се бара и додавање на зачини, тогаш слободно употребете ги, но внимавајте јадењето да не биде премногу солено.