Ѕвездениот дует на ароми од праски и крем е познат уште од 19-от век, кога истакнатиот готвач Огуст Ескофиер на светот му го претстави својот популарен десерт „Мелба“, а еве како истиот да го приготвите.

Брза торта без печење, со кисело млеко – Најлесната што постои, со најубавата арома

Ѕвездениот дует на ароми од праски и крем е познат уште од 19-от век, кога истакнатиот готвач Огуст Ескофиер на светот му го претстави својот популарен десерт „Мелба“, а еве како истиот да го приготвите.
Total Time3 hours
Course: Dessert
Cuisine: French
Клучни зборови: кисело млеко, праски, торта
Servings: 4

Ingredients

  • 600 гр конзервирани праски
  • 600 гр кисело млеко
  • 200 мл павлака
  • 80 гр шеќер во прав
  • 35 гр желатин
  • 20 бисквити
  • 650 мл сируп од праски
  • 100 гр сомелени бисквити

Instructions

  • Покријте го дното на садот со хартија и подгответе ги бисквитите и 200 мл сируп. Потопете ги бисквитите во сирупот (компот) од праски до половина и веднаш поставете ги на дното од садот, покривајќи го целото.
  • Потопете 20 гр желатин во 100 мл сируп од праски. Откако истиот ќе реагира, изматете ја павлаката до густа пена и продолжете да матите, додека притоа додавате малку шеќер во прав. Оставете го кремот да отстои.
  • Затоплете го желатинот, додека целосно не се раствори и кога малку ќе се излади, измешајте го со киселото млеко. Следно, постепено додадете ја павлаката и измешајте го сето заедно со исечените праски.
  • Нанесете го кремот со праски врз бисквитите и оставете ја тортата да отстои во ладилникот на час и половина.
  • Кога киселото млеко ќе се зацврсти, пригответе го желето
    од праска: Во 350 мл сируп загрејте 15 гр желатин, за да се раствори. Оставете да се излади и исипете го врз слојот од киселото млеко. Вратете го десертот во ладилникот за да се зацврсти дополнително, околу 1 час.
  • И за последно, најодозгора нанесете сомелени бисквити, за да го декорирате вкусниот десерт и сервирајте.