Брза торта без печење, со кисело млеко – Најлесната што постои, со најубавата арома
Ѕвездениот дует на ароми од праски и крем е познат уште од 19-от век, кога истакнатиот готвач Огуст Ескофиер на светот му го претстави својот популарен десерт „Мелба“, а еве како истиот да го приготвите.
Брза торта без печење, со кисело млеко – Најлесната што постои, со најубавата арома
Ѕвездениот дует на ароми од праски и крем е познат уште од 19-от век, кога истакнатиот готвач Огуст Ескофиер на светот му го претстави својот популарен десерт „Мелба“, а еве како истиот да го приготвите.
Servings: 4
Ingredients
- 600 гр конзервирани праски
- 600 гр кисело млеко
- 200 мл павлака
- 80 гр шеќер во прав
- 35 гр желатин
- 20 бисквити
- 650 мл сируп од праски
- 100 гр сомелени бисквити
Instructions
- Покријте го дното на садот со хартија и подгответе ги бисквитите и 200 мл сируп. Потопете ги бисквитите во сирупот (компот) од праски до половина и веднаш поставете ги на дното од садот, покривајќи го целото.
- Потопете 20 гр желатин во 100 мл сируп од праски. Откако истиот ќе реагира, изматете ја павлаката до густа пена и продолжете да матите, додека притоа додавате малку шеќер во прав. Оставете го кремот да отстои.
- Затоплете го желатинот, додека целосно не се раствори и кога малку ќе се излади, измешајте го со киселото млеко. Следно, постепено додадете ја павлаката и измешајте го сето заедно со исечените праски.
- Нанесете го кремот со праски врз бисквитите и оставете ја тортата да отстои во ладилникот на час и половина.
- Кога киселото млеко ќе се зацврсти, пригответе го желето
од праска: Во 350 мл сируп загрејте 15 гр желатин, за да се раствори. Оставете да се излади и исипете го врз слојот од киселото млеко. Вратете го десертот во ладилникот за да се зацврсти дополнително, околу 1 час. - И за последно, најодозгора нанесете сомелени бисквити, за да го декорирате вкусниот десерт и сервирајте.