Компирите приготвени вака се вистински деликатес – Специјалитет на високата класа
Кога станува збор за компирите, речиси на секој омилен начин на нивна подготовка е пржените компири, но денес ви претставуваме еден многу поинаков рецепт, на чиј богат вкус ретко кој може да одолее!
Компири - Рецепт за специјалитет на високата класа
Кога станува збор за компирите, речиси на секој омиленначин на нивна подготовка е пржените компири, но денес ви претставуваме еден многу поинаков рецепт, на чиј богат вкус ретко кој може да одолее!
Servings: 4
Ingredients
- 1,5 кг компири
- 2 јајца
- 1,5 супена лажица кисела павлака
- 1,5 супена лажица пченично брашно
- 1 кафена лажица сол
- 1 кафена лажица мелен црвен пипер
- 10 гр копар
- По вкус сончогледово масло
Instructions
- Излупете ги малите компири, исплакнете ги под вода и поставете ги да се варат во солена вода, додека целосно не се сварат. Во меѓувреме, во длабок сад измешајте ги јајцата и киселата павлака.
- Кон оваа смеса, додадете сол, мелен црвен пипер и ситно исечен копар. Измешајте го сето со вилушка, а потоа додадете го брашното. Тестото се меси до добивање на текстура на густа павлака.
- Загрејте доволно количество на масло во тавата. Потопете ги сварените и лесно изладени компири во тестото, а потоа поставете ги да се пржат во тава.
- Во процесот на пржење, неопходно е компирите да бидат добро испржени и од двете страни, односно целосно да добијат златна боја. Сервирајте ги додека сè уште се
топли.