4-те видови на храна кои еден ендокринолог никогаш не би ги препорачал – Ја убиваат штитната жлезда
Сите сме слушнале за улогата на штитната жлезда врз функционирањето на целиот организам. Хормоните кои таа ги произведува, учествуваат во бројни витални процеси.
Токму затоа, недостатокот од истите може да предизвика сериозни здравствени заболувања. За жал, штитната жлезда е многу кревка и дури и најмал фактор може да ја наруши нејзината функција, вклучувајќи ја и неправилната исхрана.
Доколку сте склони кон нарушувања на овој орган или едноставно сакате да го зајакнете неговото здравје, во продолжение погледнете кои 5 видови на храна ендокринолозите не ги препорачуваат, при што треба да ја намалиме нивната консумација:
1. Зелка, брокула и карфиол
Овој вид на зеленчуци се многу вкусни и корисни за нашето здравје, но кои истовремено, за жал, доколку се прекумерено консумирани, може да го нарушат балансот на јодот и да ја нарушат функцијата на штитната жлезда.
2. Соја
Научниците докажале дека по 1 час од консумирањето на соја и производи кои содржат соја се запира производството на хормоните кои ги лачи штитната жлезда.
3. Глутен
Неколку истражувања веќе ја докажаа директната врска меѓу болеста целијакија, односно нетолерантноста на глутен и одредени нарушувања на штитната жлезда. Исто така било докажано дека состојбата на пациентите значително се подобрила откако преминале на безглутенска диета.
4. Шеќер
Доколку имате било какви проблеми со штитната жлезда, тогаш треба да го ограничите внесот на слатка храна, бидејќи по правило, нарушувањето на функцијата на штитната жлезда не прави посклони кон дијабетес, а шеќерот е дополнителен фактор кој може да му нашети на здравјето.