Кашкавалки во тава, готови за 5 минути – Во ладилникот имав шолја кисело млеко и парче кашкавал, толку брзо и лесно!“
Нема попрактично и побрзо јадење од ова – Тие се прв избор за готвење на секој во зафатеното секојдневие, во кое немаме премногу слободно време. Еве како да ги приготвите вкусните кашкавалки!
Нема попрактично и побрзо јадење од ова – Тие се прв избор за готвење на секој во зафатеното секојдневие, во кое немаме премногу слободно време. Еве како да ги приготвите вкусните кашкавалки!
Servings: 4
Ingredients
- 150 гр кашкавал
- 2 шолји пченично брашно
- 1 шолја кисело млеко
- Половина кафена лажица сол
- Половина кафена лажица шеќер
- Половина кафена лажица сода бикарбона
Instructions
- Лесно загрејте го киселото млеко и исипете го во длабок сад, а потоа додадете ги шеќерот, солта и содата и добро измешајте ги состојките. Оставете ја добиената смеса да отстои 5 минути.
- Ситно изрендајте го кашкавалот и заедно со брашното додадете го кон млечната смеса. Замесете го тестото, најпрво со лажица, а потоа 3 минути месете со раце.
- Поделете го тестото на 5 еднакви делови и од истото оформете мали тенки пити.
- Поставете малку масло во тава и поставете ги кашкавалките да се пржат, додека да добијат златна боја. Пржете под капак на среден оган, околу 2-3 минути и од двете страни.