Лепињи готови за 15 минути – Со 1 шолја кисело млеко и 2 шолји брашно и веќе не купувам леб!
Подгответе ги најсовршените домашни лепињи на следниот неверојатно лесен начин, кој ќе ви одземе сосема малку време, а за кратко ќе се насладувате на меки и неодоливи резултати!
Лепињи готови за 15 минути
Подгответе ги најсовршените домашни лепињи на следниот неверојатно лесен начин, кој ќе ви одземе сосема малку време, а за кратко ќе се насладувате на меки и неодоливи резултати!
Servings: 4
Ingredients
- 400 гр пченично брашно
- 250 мл кисело млеко
- По вкус сол
- 1 кафена лажица сода бикарбона
Instructions
- Пресејте го брашното со сол и сода.
- Замесете меко тесто. Во зависност од конзистенцијата на киселото млеко, може да се додаде малку помалку или малку повеќе од 250 грама. Главната задача е да се направи густо тесто.
- За да го спречите лепењето на тестото по вашите прсти, претходно намачкајте ги со масло за готвење.
- Поставете го тестото во ладилникот да отстои 10 минути.
- Обликувајте го тестото во форма на мал колбас и поделете го на 5 дела. Од секое парче направете тенка кружна палачинка.
- Прободете го лепчето со вилушка и добро загрејте јатавата.
- На средна топлина, запржете ја секоја од лепињите и од двете нејзини страни, до добивање на кафеаво-златна боја. Кога ја пржите лепињата, може да ја премачкате со масло.