Чизкејк од праски и манго – Комбинација на вкусови која не остава никого рамнодушен
Овој лесен чизкејк создаден од чудесна овошна комбинација од праски и манго, многумина ќе се согласат дека претставува идеален летен десерт, кој едноставно не остава никого рамнодушен! Совршен за летните горештини!
Чизкејк од праски и манго
Овој лесен чизкејк создаден од чудесна овошна комбинација од праски и манго, многумина ќе се согласат дека претставува идеален летен десерт, кој едноставно не остава никого рамнодушен! Совршен за летните горештини!
Ingredients
За филот
- 500 мл слатка павлака
- 400 гр крем сирење
- 80 мл свежо млеко
- 6 листови желатин
- Половина манго
- 120 гр шеќер
За пандишпанот
- 200 гр бисквити со путер
- 125 гр путер
За преливот
- Половина манго
- 1 голема зрела праска
- 3-4 супени лажици шеќер
- 2 листа желатин
Instructions
- Сомелете го бисквитите во блендер. Следно, растопете го путерот и измешајте го со бисквитите. Добиеното тесто додадете го во соодветен калап, лесно распоредете го и складирајте го во ладилникот.
- Поставете ја павлаката да се приготвува на оган, додадете млеко и шеќер и веднаш штом течноста ќе зоврие, додадете го крем сирењето и мешајте додека не се стопи. За да побрзо ја направите смесата хомогена, користете маталка.
- Отстранете ја смесата од оганот и оставете ја на страна,за кратко, а во меѓувреме растворете го желатинот. Потоа додадете го во смесата и измешајте. Не го додавајте желатинот во врела течност, за да не ги изгуби неговите својства.
- Врз затегнатиот чизкејк додадете фил од манго и праски. Измешајте ги двата вида на овошје и во добиеното пире, растворете го шеќерот. Додадете шеќер колку што сакате, по ваш вкус.
- Повторно потопете ги листовите желатин во ладна вода. Загрејте малку вода (не треба да врие) и растворете го желатинот во остата. Истурете во мешавината на овошје и промешајте.
- Нанесете тенок слој од овошната мешавина врз чизкејкот и повторно ставете го во ладилникот, со цел желатинот да се зацврсти. Оставете го во ладилникот околу 4 часа, пред да сервирате.