Брз ролат – Совршен десерт за ненајавени гости, кога немате ништо, освен јајца во ладилникот
Секој од нас се нашол во ситуација да се соочи со ненајавени гости, а да немаме ништо од посебно приготвена храна дома, а токму следниот рецепт за златен брз ролат е совршеното решение за оваа цел!
Брз ролат
Секој од нас се нашол во ситуација да се соочи со ненајавени гости, а да немаме ништо од посебно приготвена храна дома, а токму следниот рецепт за златен брз ролат е совршеното решение за оваа цел!
Servings: 4
Ingredients
- 5 јајца
- 1 прстофат сол
- 120 гр шеќер
- 90 гр пченично брашно
- 2 гр пециво
- 50 мл сончогледово масло
- 50 мл млеко
- Слатко по ваш вкус
Instructions
- Одделете ги жолчките од белките, додадете прстофат сол и добро изматете со миксерот. Додадете 50 грама шеќер и продолжете со матење. Масата на смесата треба двојно да се зголеми.
- Изматете ги белките во длабок сад за 1 минута. Поделете го преостанатиот шеќер на 3 дела и постепено додадете ги кон белките, притоа непрекинато мешајќи со миксерот, додека да добиете цврста пена.
- Додадете ги жолчките, додека внимателно ја мешате смесата во насока на стрелките на часовникот со силиконска шпатула. Додадете ги пресеаното брашно и пецивото.
- Измешајте сончогледово масло и млеко. Кон смесата додадете неколку супени лажици од тестото од јајцата, добро измешајте, а потоа одозгора полејте го преостанатото тесто и измазнете.
- Поставете го добиеното тесто врз хартија за печење, во соодветен сад. Распоредете рамномерно и поставете го да се пече 30 минути на170°C.
- Додека сè уште е топол, поставете го пандишпанот врз хартија за печење и направете неколку засеци врз неговата површина, премачкајте со мармалад, крем или било каков фил по ваша желба и завиткајте го ролатот.