Природно меко сирење – Со 2 литри млеко, сок од лимон и за 1 час ќе добиете вкусен домашен производ!
Домашното сирење не остава никого рамнодушен, токму поради фактот што е превкусно, а притоа природно и корисно за нашето здравје. Се приготвува многу лесно, а е совршен прилог за сè!
Природно меко сирење
Домашното сирење не остава никого рамнодушен, токму поради фактот што е превкусно, а притоа природно и корисно за нашето здравје. Се приготвува многу лесно, а е совршен прилог за сè!
Ingredients
- 2 литри домашно млеко
- 5 супени лажици кисела павлака
- 4 супени лажици сок од лимон
- По вкус сол
Instructions
- Исипете го млекото во тенџере и поставете го да се вари на среден оган. Во топлото млеко, без да го отстранувате од оганот, додадете ја киселата павлака и добро измешајте.
- Кога смесата ќе биде врела, но не и зовриена, додадете ги сокот од лимон, солта и додека мешате, доведете ја смесата до вриење. Потоа намалете го оганот на ниска температура и оставете ја смесата така да врие 1 минута.
- Покријте ја цедалката со газа до половина и исипете ја смесата од тенџерете во истата. Прецедете ја добро, а потоа додадете ја сурутката во соодветен сад.
- Без да ја отстранувате газата, поставете чинија врз сирењето,а врз чинијата поставете и било што друго. По 1 час сирењето ќе биде готово.
- Додадете сол кон сурутката, исечете го сирењето на парчиња и поставете го во сад со саламура. Сирењето во саламура може во ладилникот да се складира на неколку дена. Исто така може да додадете и зачини по ваш вкус.