5-те видови на храна кои никогаш не треба да ги комбинираме со јајца – Предизвикува стомачна подуеност и вишок килограми
Речиси секој од нас, секојдневно свесно или несвесно консумира храна која не му одговара на организамот, а дури и здравите состојки комбинирани погрешно може да доведат до несакани последици.
За правилна и балансирана храна неопходно е да знаеме што да јадеме и со што да го јадеме. А еве кои 5 видови на храна не треба воопшто да ги комбинираме со јајцата.
1. Риба
Во ниту едно јадење, не комбинирајте јајца и риба. Овидинот, кој се содржи во јајцата е во состојба да го неутрализира витаминот Б17, со кој пак, се богати рибите.
2. Ориз
Истото правило важи и за оризот. За да го извлечете максимумот од оризот, тогаш неопходно е да го консумирате одделно од јајцата.
3. Компири
Иако се неразделен пар, компирите содржат минерали, кои го спречуваат апсорбирањето на железото и калциумот од јајцата. Оваа комбинација ја нарушува дигестијата.
4. Млеко
Некои протеини едноставно не треба да се мешаат. Ова се однесува на млекото и јајцата, кои треба да ги консумирате одделно, за да ги добиете сите витами и од двете состојки.
5. Путер, павлака, мајонез
Јајцата и овој тип на масти се популарна комбинација, но треба да се земе во предвид фактот дека истата значително го забавуваат метаболизамот. Најдобро е колку што можете поретко да ги комбинирате јајцата со овие состојки.