Туршија „100-те пиперки“ – „Единствената зимница која ја јадат дома, колку и тегли да направам, никогаш не е доволно“
Денес ви претставуваме еден неверојатно вкусен и докажан рецепт за туршија познат како „100-те пиперки“. Маринираните пиперки се приготвуваат многу лесно, а нивниот фантастичен вкус не остава никого рамнодушен!
Туршија „100-те пиперки“
Денес ви претставуваме еден неверојатно вкусен и докажан рецепт за туршија познат како „100-те пиперки“. Маринираните пиперки се приготвуваат многу лесно, а нивниот фантастичен вкус не остава никого рамнодушен!
Servings: 4
Ingredients
- 10 кг средни сурови црвени пиперки (околу 100 броја)
- 10 средно големи моркови
- 4-5 излупени чешниња лук
- 100 гр сол
- 150 гр шеќер
- 350 мл масло за готвење
- 200 мл оцет
- Голем страк магдонос
Instructions
- Добро прочистете ги пиперките од семињата и испечете ги. Потоа поставете ги во голем сад со капак или во најлонска ќеса, со цел да се задушат, а потоа излупете ги.
- Додадете ги излупените пиперки во длабок сад (тенџере) иисто така додадете ги излупениот лук, солта и шеќерот, исечените на круги счистени моркови, маслото за готвење, оцетот и ситно исечениот магдонос. Внимателно измешајте и покријте го садот со капак или фолија.
- Поставете го садот во ладилникот на 3 часа, а во текот на тоа време, 2-3 пати измешајте ги состојките.
- Следно, поставете ги пиперките во тегли, а меѓу нив додадете моркови и лук. Наполнете ги теглите до самиот раб со пиперки и додадете го остатокот од маринадата. Затворете со соодветни капачиња и стерелизирајте 10 минути по зовирањето на водата.