Полнети мекици со урда и кашкавал – Со шолја кисело млеко ќе има доволно за целото семејство, а на нивната арома никој нема да одолее!
Овој уникатен рецепт за прекувсни мекици се разликува од останатите по неговата неверојатна едноставност и брзина на приготвување. Се добива нежно и меко тесто, а на нивниот фил и извонредна арома ретко кој може да одолее!
Полнети мекици со урда и кашкавал
Овој уникатен рецепт за прекувсни мекици се разликува од останатите по неговата неверојатна едноставност и брзина на приготвување. Се добива нежно и меко тесто, а на нивниот фил и извонредна арома ретко кој може да одолее!
Servings: 4
Ingredients
- 3 кафени шолји брашно
- 1 кафена шолја кисело млеко
- 200 гр урда
- 150 гр кашкавал
- 2-3 чешниња лук (по желба)
- Половина кафена шолја шеќер
- Половина кафена шолја сол
- За пржење масло за готвење
- Половина кафена шолја сода бикарбона
Instructions
- Замесете ги киселото млеко, содата претходно измешана со оцет, шеќерот и додадете брашно, без да прекинувате да го мешате тестото. Кога маталката веќе не може да се справи со мешањето, поставете го добиентото тесто на работната површина, нанесете малку брашно и рачно замесете го целосно тестото. Потоа истото поставете го во сад претходно премачкан со масло и одогозора покријте со проѕирна фолија. Вака приготвено складирајте го тестото во ладилникот на 30 минути.
- Измешајте ја урдата со изренданиот кашкавал, додадете сол по вкус и лук по желба. Поделете го филот на 3-4 дела.
- Извадете го тестото од ладилникот, исто така поделете го на 3-4 дела и обликувајте тенки мекици. Поставете од филот врз секоја од мекиците и притиснете ги краевите, обликувајќи полнета мекица.
- Вака приготвените полнети мекици поставете ги да се пржат. Пржете и од двете страни, до добивање златно-кафеава боја.