Варените компири, богати со хранливи материи, најдобро е да се чуваат на собна температура за да се задржат вкусот и текстурата. Ладењето може да доведе до губење на хранливи материи, променета текстура и ризик од расипување поради кристализација на скроб и раст на бактерии.

 

Компирот е зеленчук кој се користи во секое домаќинство, кој се наоѓа во многу рецепти кои бараат варени компири. Често, сецкани варени компири се користат во закуски. Сепак, варењето компири одзема многу време. Следствено, многу луѓе варат големо количество и вишокот го чуваат во фрижидер.

Оваа практика најчесто се користи како мерка за заштеда на време. Претходно сварените компири овозможуваат брза подготовка на оброците. Сепак, од суштинско значење е да се забележи дека варењето компири и нивното чување во фрижидер можеби не е препорачливо.

Еве некои од популарните причини зошто варениот компир никогаш не треба да се чува во фрижидер.

 

Променет вкус

Ладењето може значително да влијае на вкусот на варениот компир. Ладната температура на фрижидерот го неутрализира нивниот вкус, што резултира со помалку привлечен вкус. Варените компири складирани на собна температура го задржуваат природниот вкус и се попријатни за јадење.

Губење на хранливи материи

Варените компири се богати со есенцијални хранливи материи како што се витамин Ц, калиум и диетални влакна. Сепак, нивното чување во фрижидер може да доведе до губење на хранливи материи. Изложеноста на ниски температури може да предизвика компирот да изгуби дел од својата хранлива вредност со текот на времето. За да ги зачувате нивните хранливи материи, најдобро е да ги чувате варените компири на собна температура.

 

Промена на текстурата

Друга негативна страна на варениот компир во фрижидер е промената на текстурата. Ладното опкружување на фрижидерот предизвикува кристализирање на скробот во компирот, што резултира со зрнеста текстура при повторно загревање. Оваа несакана текстура може да влијае на целокупното уживање во јадењата подготвени со варени компири во фрижидер.

Зголемен ризик од расипување

Варените компири складирани во фрижидер се изложени на ризик да станат влажни и кашести доколку не се складираат правилно. Вишокот на влага може да го поттикне растот на бактериите, што доведува до расипување и потенцијални болести предизвикани од храна. За да се минимизира ризикот од расипување, неопходно е варениот компир да се чува на суво и добро проветрено место на собна температура.

 

Трансфер на вкусови

Варените компири во фрижидер може да апсорбираат мириси и вкусови од друга храна складирана во фрижидерот. Ова може да резултира со непријатен вкус и арома што влијае на севкупниот квалитет на компирот. Чување на варени компири посебно на собна температура помага да се зачува нивниот природен вкус и да се спречи пренос на вкус од друга храна.

Што да направите

Идеално, сварете само онолку компири колку што е потребно. Преостанатите компири најдобро се чуваат на собна температура. Меѓутоа, ако е потребно ладење, оставете ги целосно да се изладат пред да ги ставите во фрижидер. Дополнително, обезбедете соодветно складирање во херметички контејнер. Навремено искористете ги варените компири за да го одржите нивниот вкус, текстура и хранлива вредност.