Чоколадна торта со банани: Без печење и без миксер – Крцкава основа, кремаст фил и извонреден вкус
Замислете си – Вистинска вкусна чоколадна торта со парчиња ароматична банана и крцкава бисктивна основа! Звучи како десерт од рајот, зарем не? Токму тоа е, а еве како лесно да го приготвите уште денес.
Чоколадна торта со банани
Замислете си – Вистинска вкусна чоколадна торта со парчиња ароматична банана и крцкава бисктивна основа! Звучи како десерт од рајот, зарем не? Токму тоа е, а еве како лесно да го приготвите уште денес.
Servings: 4
Ingredients
За основата
- 100 гр бисквити
- 50 гр путер
За филот
- 400 гр кисела павлака или кисело млеко
- 100 гр пресно млеко
- 2-3 банани
- 120 гр шеќер
- 60 гр какао или 100 гр темно чоколадо
- 10 гр желатин
Instructions
- Растворете го желатинот во вода и оставете го да реагира.
- Сомелете ги бисквитите во блендер. Растопете го путерот и измешајте го со бисквитите.
- Поставете ја добиената смеса во кружен сад и добро распоредете ја на дното на истиот, користејќи лажица. Следно, оставете ја да отстои во ладилникот, додека да се затегне.
- Исипете го млекото во соодветен сад, а потоа кон истиот додадете ги желатинот, шеќерот и какаото. Поставете го садот со оваа млечна смеса на оган и загрејте го, до целосно растворање на желатинот.
- Не неопходно смесата да зоврие, а веднаш по отстранувањето на садот од оганот, додадете го внатре густото млеко или киселата павлака. Излупете ги бананите, исечете ги на две половини и распоредете ги врз бисквитната основа. Одозгора нанесете го млечниот чоколаден фил.
- Оставете го десертот да се затегне во ладилникот за 3-4 часа.