Десертот без шеќер и брашно е светски хит: Брзо се приготвува, а уште побрзо се јаде
За денес ви го претставуваме рецептот за најдобриот чоколаден десерт од природни состојки, кој се приготвува многу лесно, а е омилен меѓу луѓето во Јужна Америка.
Десерт без шеќер и брашно
За денес ви го претставуваме рецептот за најдобриот чоколаден десерт од природни состојки, кој се приготвува многу лесно, а е омилен меѓу луѓето во Јужна Америка.
Servings: 4
Ingredients
- 4 јајца
- 2 портокали
- 200 гр јаткасти плодови (бадеми, лешници, по ваша желба)
- 200 гр кокос
- Половина пакетче сода бикарбона
За преливот
- 100 гр темно чоколадо
- 200 мл павлака за готвење
Instructions
- Прво, потопете ги портокалите во раствор од сода бикарбона и оставете ги да отстојат половина час. Потоа, поставете ги да се варат 30 минути, додека да омекнат. Сомелете ги во блендер, додадете ги јајцата и сомелените јаткасти плодови и сосема малку сода бикарбона.
- Мешајте ја смесата во блендер, додека не се соедини добро, а потоа истата поставете ја да се пече 20 минути на 200°C.
- Загрејте ја павлката за готвење и во неа додадете го и чоколадото, кое за кратко, ќе започне да се растопува. Добиениот прелив нанесете го врз десертот и истиот е веќе готов за консумирање!