Домашно маскарпоне од 2 состојки, готово за 2 минути!
Сирењето и млечните производи отсекогаш биле сметани корисни и со чудесни ефекти за нашето тело, бидејќи се голем извор на калциум, кој е неопходен за зајакнувањето на коските и забите.
По тој повод, луѓето кои го претпочитаат здравиот начин на живот, задолжително ги вклучуваат и млечните производи како дел од своето мени.
Млечните производи не се само одличен избор за здрав живот, туку и совршен додаток во нашите омилени десерти, особено кога станува збор за легендарното тирамису.
Специјалното италијанско сирење познато како маскарпоне што се користи за подготовка на тирамисуто не е достапен во секоја наша продавница, а во оние во кои е достапен, може да биде со повисока цена.
Затоа денес ви откриваме како може истото да го приготвите во домашни услови, на начин што ќе резултира со уште повкусна и побогата текстура од купечкото.
Домашно маскарпоне
Потребни состојки
- 500 мл неутрална павлака за готвење, со 20% масленост
- 1 лимон
Начин на подготовка
Затоплете ја павлаката на слаб оган.
Исцедете го сокот од лимонот и потоа додадете го во топлиот крем. Измешајте ги добро состојките.
Во еден сад, поставете завој т.е газа, а истата претходно пресвиткајте ја 4-5 пати. Преку газата, налејте ја добиената смеса од павлаката и лимонот и оставете ја да се цеди.
Оставете ги садод и цедалката заедно така во фрижидерот, да отстои преку ноќта, за да најдобро се прецеди смесата.
Веќе следното утро, ќе наидете на густо и кремасто маскарпоне во вашиот фрижидер.