За денес ви предлагаме да го пробате следниот чудесен француски крем, кој се приготвува неверојатно брзо и лесно, не ви се потребни многу состојки, а неговиот вкус не остава никого рамнодушен!

Француски крем4

За денес ви предлагаме да го пробате следниот чудесен француски крем, кој се приготвува неверојатно брзо и лесно, не ви се потребни многу состојки, а неговиот вкус не остава никого рамнодушен!
Total Time1 hour
Course: Десерт
Cuisine: Француска
Клучни зборови: домашен крем, крем
Servings: 4

Ingredients

  • 2 јајца
  • 400 гр пресно млеко
  • 4 супени лажици нишесте
  • Половина шолја шеќер

Instructions

  • Измешајте го нишестето заедно со половината од шеќерот. Потоа кон смесата додадете ги двете јајца и добро измешајте до добивање на смеса без грутки.
  • Преостанатиот шеќер исипете го во мало тенџере и потоа додадете го и пресното млеко. Оставете ја смесата на оган, додека да зоврие. Потоа смесата со врелото млеко во смесата со нишестето, задолжтелно тоа правете го бавно.
  • Потоа вратете ја смесата назад во тенџерето и оставете јада се вари на тивок оган. Потребни се само неколку минути, додека кремот да стане густ. На крај кога ќе биде готов, поделете го во повеќе чинии и декорирајте по ваша желба.