Италијанска оревова торта без брашно: Нежни пандишпани, крцкави ореви и многу чоколадо – Вистинска конкуренција на тирамису
Оваа италијанска торта е вистинска конкуренција на популарното тирамису. Нејзиниот богат вкус никого не остава рамнодушен, а најдоброто од сè е што таа се приготвува неверојатно лесно.
Италијанска оревова торта без брашно
Оваа италијанска торта е вистинска конкуренција на популарното тирамису. Нејзиниот богат вкус никого не остава рамнодушен, а најдоброто од сè е што таа се приготвува неверојатно лесно.
Servings: 4
Ingredients
- 1 кафена лажица брашно
- 150 гр шеќер
- 1 прстофат лимонска киселина
- 150 гр ореви
- 4 белки
- 1 прстофат сол
За филот
- 300 мл слатка павлака
- 80 гр темно чоколадо
- 5 гр темно чоколадо
- 1 супена лажица шеќер
Instructions
- Изматете ги белките со солта и лимонската киселина, a потоа постепено додадете го и шеќерот и добро измешајте, до добивање густа смеса.
- Потпечете ги оревите во тава, колку да испуштат мирис. А потоа, сомелете ги, но без да ги претворате сосема во прав.
- Додадете ги брашното и оревите во белките и добро измешајте ги состојките.
- Од хартија за печење, исечете 6 кругови со дијаметар од 18 центиметри. Секој круг премачкајте го со растително масло и одозгора формирајте круг со смесата од белката. Испечете ги пандишпаните во претходно загреана рерна на 180°C.
- Печете го секој пандишпан 5-7 минути. Откако ќе го извадите од рерна, оставете го да се излади, а потоа со широка шпатула одделете го од хартијата. Неопходно е да бидете внимателни при овој чекор, за да не ги оштетите пандишпаните.
- Растопете 80 гр темно чоколадо на водена пареа, додека да стане сосема течно. Со четка, премачкајте 5 од пандишпаните, притоа оставајќи го 6-от непремачкан. Оставете ја чоколадата да се зацврсти на собна температура.
За филот
- Изматете ја павлаката, додадете 1 супена лажица шеќер во прав и повторно изматете.
Одделете 4 супени лажици од павлаката во одделен сад. Кон останатата павлака
додадете 30 гр рендано чоколадо и измешајте. - Сега подгответе ја тортата. Врз секоја кора нанесете од филот.
- Премачкајте ја целата торта со преостанатата павлака, што не изматена со чоколада, а најодозгора, нанесете изрендано темно чоколадо врзнејзината површина. Поставете ја тортата да отстои неколку часа во ладилникот пред да ја сервирате.