Италијанска торта „12 лажици“: Наједноставните рецепти понекогаш се и највкусните!
Вообичаено, најлесните рецепти се и највкусните, а совршен пример за ова е италијанската торта со кралски вкус, позната како „12 лажици“. Едноставно треба да го притогивте тестото и да го испечете.
Италијанска торта „12 лажици“
Вообичаено, најлесните рецепти се и највкусните, а совршен пример за ова е италијанската торта со кралски вкус, позната како „12 лажици“. Едноставно треба да го притогивте тестото и да го испечете.
Servings: 4
Ingredients
- 3 јајца
- 12 супени лажици шеќер
- 12 супени лажици сончогледово масло
- 8 гр пециво или сода бикарбона
- Половина лимон
- По вкус сол
- По вкус шеќер во прав
Instructions
- Изматете ги јајцата со малку сол. Следно, додадете го шеќерот и повторно изматете, додека смесата не добие целосна бела боја.
- Исипете и малку растително масло, прецедете го сокот од половина лимон и добро измешајте ги сите состојки заедно. Пресејте го брашното со пецивото и изматете го тестото до средна густина.
- Покријте го садот за печење со соодветна хартија и испете го тесто. Загрејте ја рерната на температура од 180°C и печете ја тортата 30 минути.
- Декорирањето на оваа италијанска торта може да го направите со овошје, шеќер во прав, какао, чоколадо или било што по ваш вкус.