Овошје и зеленчук! – богати се со витамини и антиоксиданси кои можат да го намалат ризикот од мозочен удар и срцеви заболувања, водечка причина за смрт во светот. Американското здружение за срце препорачува да се консумираат 4½ чаши овошје секој ден.

Овошјето „обезбедува кардиоваскуларни придобивки како што се намалување на високиот крвен притисок и намалување на атеросклероза или стврднување на артериите“, изјави д-р Дипак Вивек, кардиолог во Орландо Хелт во Флорида.

 

 

 

Бидејќи овошјето има различни нутритивни вредности и здравствени придобивки, Вивек и другите кардиолози ги откриваат своите омилени за јадење за да го зајакнат здравјето на срцето. Вивек рече дека дефинитивно ги обожава јаболката бидејќи тие се добар извор на антиоксиданси, влакна, витамин Ц и калиум – а исто така имаат низок гликемичен, па помагаат во намалување на ризикот од дијабетес тип 2.

Д-р Сушант Каир, кардиолог во „Methodist Le Bonheur Healthcare“ во Мемфис, Тенеси, изјави дека ги користи бананите бидејќи тие се богати со диетални влакна, витамин Ц, витамин Б6, калиум, магнезиум и антиоксиданси.

 

 

 

Диететските влакна помагаат во варењето, витаминот Ц го зајакнува имунолошкиот систем, а витаминот Б6 е важен за развојот на мозокот и нервите“, истакна Каир.
Д-р Џенифер Миерс, професорка по кардиологија на Медицинскиот факултет Зукер во Хофстра Нортвел во Хемпстед, изјави минатата година дека таа секогаш јаде овошје – како јаболко, круша или цреши, „нешто со влакна“ – како попладневна ужина бидејќи заситува и помага во заштитата од срцеви заболувања.

 

 

Се покажа дека влакната го намалуваат крвниот притисок и нивото на холестерол, два главни причини за срцеви заболувања.

Д-р Сатџит Бусри, кардиолог од „Upper East Side“ во Менхетен, сподели дека несолените јаткасти плодови и сувото овошје се неговите омилени закуски.

„Овошјето како боровинки, малини, акаи бобинки и гоџи бобинки имаат највисоки нивоа на антиоксиданси, кои се одлични за заштита на вашето срце“, рече тој.