Класичните пржени лепчиња веќе не се во мода, а со овој рецепт многу повеќе ќе ги израдувате вашите најблиски
Класичните пржени лепчиња веќе не се толку популарно, бидејќи речиси повеќето кои уживаат во готвењето, веќе често обожаваат да го приготвуваат овој вкусен вид на пржени сендвичи.
Овој рецепт е одлична алтернатива на топлите сендвичи, а се приготвуваат за многу кратко време.
Ќе ви биде потребен само еден багет и многу малку мелено месо или буквално само 10 супени лажици. Вкусот може да се збогати на најразличен начин, со зачини по ваш избор, а денес ви претставуваме класична комбинација со мелен црн пипер и сол.
Еве како да ги подготвите:
Потребни состојки
- 300 гр мелено месо
- 4 јајца
- 50 пресно мелко
- 1 багет
- Сол и мелен црн пипер по ваш вкус
- Сончогледово масло по ваш вкус
- 2 супени лажици пченично брашно
Начин на подготовка
Исечете го багетот на 12 парчиња. Од секое парче поединечно, извадете ја неговата внатрешност, но не до степен да остане само кората.
Извадениот леб сомелете го и додадете го во меленото месо, а следно додадете сол, мелен црн пипер и добро измешајте ги состојките, до добивање на соединет фил.
Добиената смеса поставете ја во средина во секое од парчињата леб.
Премачкајте ја тавата со масло и поставете ја да се загрее. Измешајте ги јајцата и млекото, а потоа додадете сол и брашно и повторно добро измешајте ја смесата.
Потопете го секое парче леб во смесата и поставете го да се пржи во тавата, до добивање на златна боја и од двете страни. Овој чекор ќе ви одземе едноставни 3 до 4 минути.
Парчињата багет со мелено месо ќе имаат попикантен вкус доколку во истите додадете поспецифични зачини како магоднос и лута пиперка.
Пријатен апетит!