Компирови прсти – Нов начин на подготовка со кој ќе заборавите на класичните пржени компирчиња
Лесни за приготвување, неверојатно вкусни и без вишок на масло, компировите прсти се извонредна замена за класичните пржени компирчиња и чипсот. Еве како може веднаш истите да ги приготвите.
Компирови прсти
Лесни за приготвување, неверојатно вкусни и без вишок намасло, компировите прсти се извонредна замена за класичните пржени компирчиња ичипсот. Еве како може веднаш истите да ги приготвите.
Servings: 4
Ingredients
- 200 гр варени компири
- 250 гр пресно млеко
- 1 јајце
- 400 гр брашно
- 5 гр сув квасец
- Половина кафена лажица шеќер
- По вкус сол, мелен црвен пипер, зачини и лук
Instructions
- Сварете ги компирите, а потоа излупете и изгмечете ги.Додадете го кон нив млекото и образувајте пире. Во пирето додадете ги шеќерот иквасецот, добор измешајте, а следно додадете го јајцето и повторно доброизмешајте.
- Кон добиената смеса додадете ги зелените зачини, мелениотцрвен пипер и лукот и повторно добро измешајте.
- Постепено додадете го брашното (приближно 200 гр) и доброизмешајте до добивање на тесто погусто од смеса за палачинки. Покријте гоистото со проѕирна фолија и оставете го да втаса за 1 час и половина.
- За тоа време, тестото ќе се зголеми за 2-3 пати повеќе.Втасаното тесто сè уште ќебиде омекнато, при што сега треба да го доведете до неговата првичнаконзистенција, откако ќе додадете потребното количество на брашно.
- Добиената смеса поставете ја во готварски шприц и со помош на истиот, формирајте ги компировите прсти.
- Пржете 3-4 минути, до добивање на нивна златна боја.
- Потоа истите поставете ги на хартија, за да се впиевишокот на масло.
- Овие неверојатно компирови прсти одат одлично со сос одкисела павлака. Едноставно кон павлката додадете зачини и лук и по желба, сојасос.