Мек колач од 2 јаболка со нежен фил – Најлесниот зимски десерт со величествена арома!
Овој неверојатно лесен и брз колач може да го приготвите за само 10 минути, а потоа целата ваша кујна и дом ќе мирисаат едноставно величествено благодарение на неговата кралска арома. Ќе ви бидат потребни само 2 јаболка комбинирани со неколку едноставни состојки.
Мек колач од 2 јаболка со нежен фил
Овој неверојатно лесен и брз колач може да го приготвите за само 10 минути, а потоа целата ваша кујна и дом ќе мирисаат едноставно величествено благодарение на неговата кралска арома. Ќе ви бидат потребни само 2 јаболка комбинирани со неколку едноставни состојки.
Servings: 4
Ingredients
- 2 јајца
- 100 гр шеќер
- 100 мл пресно млеко
- 200 гр обично брашно
- 1 пакетче пециво
- 1 пакетче ванилин шеќер
- 2 јаболка
За кремот
- 1 јајце
- 50 гр шеќер
- 15 гр пченкарно нишесте
- 250 мл пресно млеко
Instructions
- Пригответе го тестото. Изматете ги јајцата со шеќерот до добивање на пенеста смеса, потоа исипете го млекото и повторно измешајте ги состојките.
- Постепено додадете ги и останатите состојки - Пресеаното брашно со пецивото и ванилиниот шеќер. Добро измешајте до добивање соединето тесто, без грутки. Измијте ги јаболката и исечете ги на мали коцки.
- Пригответе го садот за печење, така што ќе го премачкате со масло и потоа наредете ги исечените јаболка на дното. Исипете го тестото врз јаболката и порамнете.
- Измешајте го јајцето со млекото, шеќерот, нишестето и поставете ги да се варат до добивање на густ крем.
- Поставете го добиениот крем во готварски шприц и нанесете го во форма на кругови/спирали врз тестото.
- Поставете ја тортата да се пече 25-30 минути во претходно загреана рерна на 180°C. Пред сервирање, може да нанесете одозгора шеќер во прав.