Денес за вас подготвивме еден многу брз и лесен рецепт, а кој е вистински летен хит! Станува збор за мини тортички, за кои ќе ви бидат потребни многу малку состојки, а резултатот ќе се топи во уста!

Мини тортички

Денес за вас подготвивме еден многу брз и лесен рецепт, а кој е вистински летен хит! Станува збор за мини тортички, за кои ќе ви бидат потребни многу малку состојки, а резултатот ќе се топи во уста!
Cook Time2 hours
Course: Десерт
Cuisine: Американска
Клучни зборови: мини тортички, чоколаден десерт, чоколадна торта
Servings: 4

Ingredients

  • 150 гр шеќер
  • 4 јајца
  • 200 гр пченично брашно
  • 2 супени лажици какао во прав
  • 1 супена лажица пециво
  • 50 мл млеко
  • 300 мл павлака
  • 200 гр темно чоколадо

Instructions

  • Изматете ги јајцата и шеќерот до една соединета смеса. Потоа измешајте ги брашното, пецивото и какаото, додадете ги сувите состојки кон смесата со јајцата  и добро измешајте.
  • Поставете хартија за печење во соодветен сад и исипете го рамномерно тестото. Измазнете со шпатула. Поставете да се пече 30 минути на 180°C.
  • Изматете го филот. Врз готовиот пандишпан, направете дупчиња со чепкалка за заби и исипете го млекото. Распоредете рамномерно, за да насекаде се апсорбира течноста. Одозгора премачкајте со изматената павлака и складирајте го колачот да отстои 1 час во ладилникот.
  • Растопете го чоколадото и полејте го врз колачот. Оставете го колачот да се замрзне. Декорирајте го десертот со било што по ваша желба, како овошје или дополнително рендано чоколадо.