Ако обожавате раванија, тогаш со сигурност ќе се вљубите во овој сочен млечен десерт. Станува збор за домашен кох кој се приготвува неверојатно многу лесно, а неговиот уникатен вкус што се топи во уста, дефинитивно не остава никого рамнодушен!

Млечен колач

Ако обожавате раванија, тогаш со сигурност ќе се вљубите во овој сочен млечен десерт. Станува збор за домашен кох кој се приготвува неверојатно многу лесно, а неговиот уникатен вкус што се топи во уста, дефинитивно не остава никого рамнодушен!
Course: Десерт
Cuisine: Балканска
Клучни зборови: колач, кох, млечен колач, раванија
Servings: 4

Ingredients

  • 500 мл пресно млеко
  • 4 супени лажици брашно
  • 4 супени лажици гриз
  • 9 супени лажици шеќер
  • 6 јајца
  • 5 гр пециво
  • 1 пакетче ванила

Instructions

  • Одделете ги белките од жолчките и изматете ги до добивање пена, а потоа додадете 6 супени лажици шеќер и повторно добро изматете. Следно, додадете ги жолчките една по една, непрекинато мешајќи ја смесата до добивање зголемен обем до 3 пати.
  • Исипете ги гризот, брашното и пецивото и со шпатула измешајте го правец горе-долу, со цел тестото да остане меко и нежно.
  • Премачкајте соодветен сад за печење со масло и брашно, а потоа додадете го тестото. Загрејте ја рерната на 180°C и поставете го колачот да се пече 25 минути. Додека се лади истиот, пригответе го шербетот.
  • Сварете го млекото и додадете ги ванилата и преостанатите 3 супени лажици шеќер. Варете ја смесата додека шеќерот целосно да се растопи.
  • Исечете го колачот директно додека е во садот и одозгора полејте со топлиот млечен шербет. Поставете го колачот во ладилникот да отстои неколку часа, додека шербетот целосно да се впие.