Модри патлиџани полнети со зеленчуци и кашкавал – Пролетно јадење кое нема конкуренција
Модриот патлиџан полнет со зеленчуци е необично јадење на кое ретко може да се одолее. Се приготвува неверојатно лесно, а неговиот вкус збогатен со кашкавал го прави уште понеодолив!
Модри патлиџани полнети со зеленчуци и кашкавал
Модриот патлиџан полнет со зеленчуци е необично јадење на кое ретко може да се одолее. Се приготвува неверојатно лесно, а неговиот вкус збогатен со кашкавал го прави уште понеодолив!
Servings: 4
Ingredients
- 3 модри патлиџани
- 1 голема пиперка
- 2-3 домати
- 1 кромид
- 70 гр кашкавал
- 3 супени лажици масло за готвење
- 3-5 страка магдонос
- По вкус сол и мелен црн пипер
Instructions
- Измијте ги модрите патлиџани, отстранете го стеблото иисечете ги на 2 половини. Посолете ги и оставете ги така да отстојат 30 минути.Потоа, исплакнете ја солта од патлиџаните и нежно истиснете го вишокот на вода.
- Премачкајте ги модрите патлиџани со масло за готвење ипоставете ги во рерната да се печат 15-20 минути, на 180°C.
- Додека патлиџаните се печат, подгответе го филот.Излушете и ситно исечете го кромидот. Измијте и исчистете ја пиперката одсемиња, а потоа исечете ја на мали коцки. Доматите полејте ги со врела вода,потоа излупете ги и ситно исечете ги.
- Задушете ги зеленчуците на 3-5 минути, откако ќе гидодадете доматите и пиперката. Истоврмено, додадете сол и мелен црн пипер поваш вкус. Печете уште 3 минути.
- Извадете ги модрите патлиџани од рерна и почекајте малкуда се изладат. Извадете ја нивната средина и истата додадете ја кон задушенитезеленчуци, притоа сето добро измешајте го.
- Изрендајте го кашкавалот и исечете го магдоносот.
- Наполнете ги модрите патлиџани со смесата од зеленчуци, аодозгора нанесете го кашкавалот и зачините. Поставите ги модрите патлиџани дасе печат 15 минути на 180°C.
- За кратко, вкусниот пролетен специјалитет ќе биде готов!