Најслатката баница со алва – Толку сочна, што дури ниту баклавата не ѝ е рамна!
Навикнати сме за баницата секогаш да размислуваме за кори полнети со вкусен солен фил, спанаќ, компири и сл. Се подразбира, постојат и слатки варијанти, а денес ви го претставуваме најдобриот рецепт за истите!
Најслатката баница со алва
Навикнати сме за баницата секогаш да размислуваме за кори полнети со вкусен солен фил, спанаќ, компири и сл. Се подразбира, постојат и слатки варијанти, а денес ви го претставуваме најдобриот рецепт за блага баница!
Servings: 4
Ingredients
- 1 пакет кори за баница
- 1 кафена шолја сомелени ореви
- 1 кафена шолја шеќер
- 1 кафена шолја лимонада
- 1 кафена шолја брашно
- 1 пециво
- 400 гр алва
За шербетот
- 2 кафени шолји шеќер
- 2 кафени шолји вода
- 2 пакетичиња ванила
- 3-4 капки сок од лимон
Instructions
За шербетот
- Сварете го шеќерот со водата за 10 минути. Додадете ги ванилата и лимонот за да ја збогатите неговата арома.
За филот
- Изматете ги јајцата со лимонадата (газираната вода). Додадете го брашнотот измешано со пецивото и натрошената алва.
Подготовка на баницата
- Земете ги корите две по две. Премачкајте ги со маслиново масло, а во нивниот најширок дел, поставете неколку лажици од приготвениот фил.
- Завиткајте ги корите во форма на ролат и подредете ги во премачкан сад, во круг, почнувајќи од средината на садот.
- Поставете ја баницата да се пече на 180°C, во претходно загреана рерна.
- Полејте ја топлата баница со изладениот сируп, покријте ја со фолија и така оставете ја да отстои 10 минути.