Недостатокот на овие 4 видови на храна во организамот најчесто предизвикува главоболка
Лекарите велат дека мигрената може да се појави како резултат на честиот замор, интензивната умствена активност, стресот, како и поради одредени хормонски нарушувања.
Исхраната исто така е поврзана со појавата на мигрена. Докажано е дека недостатокот на одредени витамни, може да предизвика главоболка 4-пати почесто.
Еве кои 4 видови на храна треба редовно да ги консумирате, за да се чувствувате 100% здрави:
1. Фолна киселина и витамин Б12
Со недостаток на овие елементи, телото страда од стрес. Личноста станува почувствителна и се забрзува процесот на стареење. Витамин Б12 лесно може да најдете во пилешките гради, додека пак, фолна киселина во брокулите, спанаќот, тиквата, цвеклото и авокадото.
2. Железо
Жените често страдаат од недостаток на железо, при што недостатокот на овој елемент најчесто резултира со појава на депресија, мигрена и низок крвен притисок. Железото лесно ќе го надополните со консумирање на морски плодови, сусам, црн дроб и зеленчуци,
3. Витамин Б6
За да намалите главоболката и гадењето, консумирате свежи зеленчуци, црн дроб и зрнеста храна, како гравот.
4. Витамин Д
Консумирајте повеќе морски плодови, јајца, грав и млечни производи за значително да ја намалите појавата на главоболка.