„Оваа година извадив огромни домати, сосетката ми откри дека тајната е во тоа со што ги полеваме“
Потхранувањето на растенијата со сурутка е ефикасна техника, која искусните градинари редовно ја користат за нивните градини. Тоа овозможува да се зголеми производството и да се заштитат растенијата од заболувања.
Најчесто техниката со сурутка се користи кај краставици и домати, но може да биде подеднакво корисна и за секој друг вид на зеленчук и овошје.
Потхранување на растенија со сурутка
Сурутката е богата со микроелементи, лактоза, протеини, јаглехидрати и витамини. Таа е нуспроизвод од производството на сирење и урда и е непроценливо корисна за растенијата. Нејзини главни елементи се цинк, железо, калциум, калиум, фосфор и аминокиселини, кои им помагаат на растенијата да изградат зелена маса и да произведуваат висококвалитетни плодови.
Дополнително, со прскање на кисело-млечниот раствор врз растенијата и нивните листови, се заштитуваат истите од разни заболувања и штетници. Особено штетниците и бројните инсекти умираат веднаш бидејќи не можат да ја поднесат лактозата.
Како се подготвува
Доколку треба да ги обработите корените, разредете го серумот во вода на собна температура во сооднос 1:10. Исипете го добиениот раствор врз корените на радиус од 50 цм од стеблата на растенијата.
Растворот за листовите најдобро се прави со вода и серум во сооднос 3:1. За подобра апсорпција, може да додадете неколку супени лажици течен сапун.