Навикнати сме да ги јадеме компирите варени или пржени, со зеленчуци или месо, но денес ви претставуваме еден прекрасен начин на нивна подговотка, кои бабите сигурно го знаат.

Печени компири со пресно млеко- Вакви вкусни одамна немав јадено, подобри се и од пржените

Навикнати сме да ги јадеме компирите варени или пржени, со зеленчуци или месо, но денес ви претставуваме еден прекрасен начин на нивна подговотка, кои бабите сигурно го знаат.
Total Time2 hours 30 minutes
Course: Side Dish
Cuisine: French
Клучни зборови: кашкавал, компири, млеко, печени компири
Servings: 4

Ingredients

  • 500 гр компири
  • 1 л пресно млеко
  • 1 јајце
  • 50 гр путер
  • 50 гр кашкавал
  • По вкус сол
  • По вкус мелен црн пипер

Instructions

  • Излупете ги компирите и исечете ги на тенки парчиња. Одделно измешајте го млекото, јајцето и солта.
  • Преместете ги компирите во тава за печење и врз истите исипете ја смесата. Одозгора додадете парчиња путер.
  • Поставете ги компирите во рерна, на 220°C, за 15 минути, а потоа намалете ја температурата на 180°C и оставете ги да се готват дополнителни 1,5 часа.
  • 20 минути пред крајот, врз компирите нанесете изрендан кашкавал. Доколку нема течност да дното, јадењето е готово!