Пита со шунка, кашкавал и кисело млеко – Брзо и лесно, со неодолив вкус
Доколку ви здосадило од традиционалните баници и кифли, денес ви предлагаме да пробате нешто различно за појадок. Овие меки лепчиња со кашкавал и шунка со нивната крцкава кора не оставаат никого рамнодушен.
Пита со шунка, кашкавал и кисело млеко
Доколку ви здосадило од традиционалните баници и кифли,денес ви предлагаме да пробате нешто различно за појадок. Овие меки лепчиња сокашкавал и шунка со нивната крцкава кора не оставаат никого рамнодушен.
Ingredients
- 300 гр брашно (+50 гр за месење)
- 250 гр кашкавал
- 100 гр шунка
- 240 гр кисело млеко
- 60 гр омекнат путер
- 10 гр пециво
- 1 кафена лажица сол
Instructions
- Во соодветен сад пресејте го брашното. Додадете ја солтаи пецивото и добро измешајте ги состојките. Потоа, додадете го путерот (насобна температура) и со рака измешајте го со брашното, до формирање трошки.
- Додадете ги и изренаданиот кашкавал и ситно исеченаташунка, притоа сето повторно добро измешајте го. Додадете го киселото млеко изапочнете да го месите тестото со раце. Ќе бидете доста лепливо, но не грижетесе.
- На работната површина додадете малку брашно и одозгорапоставете го тестото. Додадете уште малку брашно одозгора и дополнително месетего тестото, до формирање на топка, која нема да се лепи.
- Поделете ја на 2 дела, притоа од секој дел формирајтеплосната пита со дебелина од 1 цм. Преместете ги питите во соодветен сад,покриен со хартија за печење и одозгора со нож, поделете ги питите натриаголници.
- Премачкајте ги дополнтелно со растопен путер и поставетеги да се печат во претходно загреана рерна на 180°C, додека не се вцрви нивната кора.