Похувано пилешко без брашно – „Децата го обожаваат, а летно време со пиво е едноставно идеално!“
Не секој претпочита да приготвува пилешки гради, а често резултатот доведува до суво и невкусно месо. Токму за оваа цел, денес ви предлагаме да го пробате овој златен рецепт, кој нема конкуренција!
Похувано пилешко без брашно
Не секој претпочита да приготвува пилешки гради, а често резултатот доведува до суво и невкусно месо. Токму за оваа цел, денес ви предлагаме да го пробате овој златен рецепт, кој нема конкуренција!
Servings: 4
Ingredients
- 2 пилешки филети
- 3 јајца
- 1 кафена лажица зачини за пилешко (по вкус)
- 2 чешниња лук
- 1 кафена лажица сол
- 2 супени лажици нишесте
- За пржење растително масло
Instructions
- Исечете ги пилешките гради на долги парчиња. Потоа со острата страна од ножот, на секое парче направете 2 засеци, како што е прикажано на фотографијата, со цел зачините подобро да се апсорбираат во месото.
- Одделете ги жолчките од белките. Следно, додадете ги лукот, зачините и солта.
- Ако зачините содржат повеќе сол, имајте го во предвид ова, со цел да не го пресолите јадењето и додадете ги жолчките.
- Добро измешајте го сето заедно и оставете го месото да се маринира 20 минути. За време на маринирањето, додадете нишесте врз пилешките гради и добро измешајте. Нишестето ќе го направи месото помеко и посочно. Изматете ги белките со прстофат сол.
- Потоа секое парче месо потопете го во добиената смеса од белката и поставете ги да се пржат. Пржете ја секоја страна по 2 минути