„Постојат илјада начини на приготвување на тиквички, но за мене ова се највкусните- летни ражничи кои се топат во уста!“
Постојат илјада и еден начин за подготовка на тиквичките- омиленот зеленчук на сите, особено во топлиот летен период, бидејќи лесно се комбинира со сè, а неговиот вкус е секогаш ароматичен и богат.
Може навистина да го комбинирате со буквално сè: Со други зеленчуци, зачини, со месо и секој пат, специјалитетот ќе биде различен, нов и оригинален.
За денес ви подготвивме токму рецепт за еден таков деликатес, со кој ќе ги воодушевите вашите најблиски и вашите гости.
Летни ражничи од месо и тиквички
Потребни состојки
- 2 тиквички
- 50 гр кашкавал
- Сол по ваш вкус
- 4 супени лажици кисела павлака
- 350 гр мелено месо
- 1 чешне лук
- 1 компир
- Црн мелен пипер и зачини по ваша желба
- 1 супена лажица масло за готвење
Начин на подготовка
Потопете ги стапчињата за ражничите во вода.
Измешајте го месото со исечениот лук, а потоа додадете ја солта, црниот мелен пипер и зачините.
Неприготвените компири изрендајте ги и додадете ги во месото. Измешајте ги добро состојките и оставете ја смесата да отстои.
Тиквичките се сечат на кругови со дебелина од 1 центиметар.
Од смесата со компирот и месото направете топчиња и измешајте ги во брашното.
Подгответе ги ражничите така што прво на стапчето додадете тиквичка, па месо и така сè додека не ги потрошите состојките.
Премачкајте ги ражничите со маслото за готвење и поставете ги во садот за печење. Одозгора нанесете ја киселата павлка и посипете од наренданиот кашкавал.
Покријте го садот со фолија и печете 35 минути, на 200°C. По изминатиот половина час, отстранете ја фолијата од садот и печете дополнителни 10 минути.
Фактот што овој специјалитет се приготвува во рерна, ви дава одлична можност за манипулација со состојките: Може да ги насечете тиквичките на кругови и да ги замрзнете, а потоа во текот на целата година, кога ќе посакате, може да си го направите овој деликатес.