Рецепт за посно тесто со квасец – Станува неверојатно меко за 1 час, без јајца и млеко
Посното тесто со квасец се приготвува многу лесно. Доколку сте загрижен дека поради недостатокот на јајца и млеко, без грижи, на крај самите ќе се уверите дека сите јадења од ова тесто, за 1 час стануваат неверојатно меки!
Посно тесто со квасец, без јајца и млеко
Посното тесто со квасец се приготвува многу лесно. Доколку сте загрижен дека поради недостатокот на јајца и млеко, без грижи, на крај самите ќе се уверите дека сите јадења од ова тесто, за 1 час стануваат неверојатно меки!
Servings: 4
Ingredients
- 1-2 (180-200 гр) компири
- 500 гр вода
- 7 шолји брашно
- 20-40 гр шеќер
- 15 гр сув квасец
- 200 гр сончогледово масло
Instructions
- Излупете ги комприте, исечете ги и сварете ги во посоченото количество воа, до нивно целосно омекнување.
- Од готовите компири подгответе пире. Но, не ја излевајте водата, бидејќи смесата треба да биде доста течна, слично како тесто за палачинки. Одржувајте ја топлината на компирите.
- Сега започнете со подготовка на тестото. Кон смесата од компири, додадете ги солта, шеќерот, квасецот, дел од растителното масло и 2 шолји брашно. Откако сето добро ќе биде измешано, покријте, покријте со капак и оставете го тестото да отстои половина час. Не е потребно садот да го преместувате на друго место, неопходно е да биде на собна температура.
- По 30 минути, исипете го останатиот дел од растителното масло. Потоа, откако постепено мешате, додадете го преостанатиот дел од брашното.
- Најпрво, мешајте го брашното со шпатула, а потоапреместете го на работната површина и замесете го со рака. Истото треба да стане меко и нежно.
- Премачкајте го садот со растително масло и преместете го готвото тесто во истиот. Оставете го одредено време да отстои, за да го зголеми двојно неговиот волумен.
- Од готовото тесто, може да приготвите кифлички, крофни и било што по ваша желба.