Кога ја правам сите доаѓаат кај нас на гости, нема човек на кој не му се допадна на вкус, сите ја обожаваат
Во нашето семејство подготвуваме торта од палачинки со фил од пилешко и печурки, но не ограничувајте се – можете да користите само печурки или пак некој сладок фил. Изборот е ваш. Денес, ние ќе ви покажеме како да приготвите торта од палачинки со пилешко и печурки.
Потребно ви е:
12 тенки палачинки по вашата омилена рецепта, треба да се приближно во иста големина на садот во кој ќе се печат.
За филот:
Пилешки гради (варени или пржени)
мајонез или павлака
рендан кашкавал
печурки
1 кромид
масло за пржење
Подготовка:
Подгответе ги палачинките. Потоа обилно намачкајте ги со масло.
За филовите:
1 фил: Сварете ги пилешките гради, исече ги на ситно и измешајте со павлака, сол и црн пипер. Можете да додадете малку мајонез.
2 фил – пржени печурки со кромид.
Првата палачинка ставете на дното во садот. Наредете три палачинки околу неа, така да се покријат рабовите на садот. Потоа започнете со наизменични слоеви фил: прво пилешко, посипете го со рендан кашкавал. Потоа ставете друга палачинка, а одозгора фил од печурки, повторно посипете со рендан кашкавал. Повторете неколку пати, така што ќе добиете 5-6 слоја.
Затворете ги палачинките. Ставете на врвот неколку парчиња путер и малку кисела павлака. Печете во загреана рерна околу 20 минути, додека кашкавалот не се стопи.
Потоа покријте со чинија и внимателно, но брзо, превртете ја тортата на неа.
Се сервира на веднаш.