Научниците открија дека всушност комбухата помага во согорувањето на мастите. Една нова студија која ги разгледа кружните црви откри дека микроорганизмите во комбухата можат да го колонизираат цревата и да спречат складирање на маснотии.

 

Студијата спроведена од Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил покажа дека кружните црви кои консумираат микроорганизми од комбуха го „преживуваат“ метаболизмот на мастите. Тие доживеаја намалување на резервите на маснотии што не беше предизвикано од намалување на нивната способност да апсорбираат хранливи материи.

Генетската анализа покажа дека ефектот е предизвикан од зголемувањето на количината на протеини кои согоруваат масти произведени во цревата. Истражувачите велат дека овие придобивки се слични на постот кај луѓето.

„Оваа студија ја поставува основата за дешифрирање на молекуларните механизми кои можат да бидат во основата на наводните здравствени придобивки од комбухата“, рече дипломираната студентка по молекуларна биологија Рејчел ДуМез-Корнегеј.

Научниците биле изненадени што испитаниците кои консумирале микроби од пробиотска комбуха имале помала акумулација на маснотии. Истражувачите планираат да спроведат дополнителни клинички испитувања за дополнително да ги истражат механизмите на наводните здравствени придобивки на комбухата.

Иако има малку научни докази за поддршка на здравствените тврдења, некои состојки во комбухата може да бидат корисни. Бактериите со млечна киселина кои се наоѓаат во комбухата имаат пробиотски својства. Покрај тоа, комбухата содржи голема количина на витамини од групата Б.

Комбухата им е позната на луѓето скоро 2000 години. Се користеше некое време во Кина, а потоа стигна до Русија и Јапонија. Се здоби со популарност во Европа во раните 1900-ти и дури сега добива интерес во Соединетите Држави, каде што сега е промовиран од страна на маркетерите како здрав енергетски пијалок.