Тиквички похувани во пиво: Внатре сочни, однадвор – крцкави, се јадат со мерак!
Овој рецепт за пржени тиквички е совршен ако барате да приготвите нешто брзо, лесно и вкусно! Нивното похување во пиво ги прави неверојатно крцкави однадвор, а внатре меки и сочни.
Тиквички похувани во пиво
Овој рецепт за пржени тиквички е совршен ако барате даприготвите нешто брзо, лесно и вкусно! Нивното похување во пиво ги правиневеројатно крцкави однадвор, а внатре меки и сочни.
Servings: 4
Ingredients
- 100 мл пиво
- 4 супени лажици брашно
- 1 средно голема тиквичка
Instructions
- Добро измијте ја тиквичката, а ако е млада, не мора да јалупите. Исечете ја на парчиња, посолете и прецедете по 15 минути.
- Во меѓувреме пригответе ја смесата од пивото и брашното.
- Загрејте доволно масло за готвење во тавата, потопете гиисечените тиквички во смесата од пивото и брашното и поставете ги во тавата дасе пржат.
- Пржете и од двете страни до добивање златна боја, а потоапоставете ги на хартија, за да се апсорбира вишокот на масло. Сервирајте со сосод лук.