Тиквички со мелено месо во рерна – Извонреден рецепт со кој ќе заборавите на сармите и полнетите пиперки
Вкусно, богато и диетално – извонредните тиквички со мелено месо се совршениот рецепт за летните денови и брзо решение за непланираните гости, со кои ќе ги воодушевите сите!
Тиквички со мелено месо во рерна
Вкусно, богато и диетално – извонредните тиквички со мелено месо се совршениот рецепт за летните денови и брзо решение за непланираните гости, со кои ќе ги воодушевите сите!
Servings: 4
Ingredients
- 3-4 тиквички
- 600-700 гр мелено месо
- 80 гр ориз
- 1 глава кромид
- Половина страк магдонос
- Половина страк копар
- 2 чешниња лук
- Половина кафена лажица мелен црвен пипер
- По вкус сол и мелен црн пипер
- 100-150 гр кашкавал
За сосот
- 300 гр кисела павлака
- 1 кафена лажица кечап
- 100-150 мл вода
- По вкус сол и мелен црн пипер
Instructions
- Сварете го оризот, а откако истиот ќе се излади, поставете го длабок сад. Кон оризот додадете го меленото месо, ситно исечениот кромид, исечените зачини и згмечениот лук.
- Кон смесата додадете го и мелениот црвен пипер, солта и мелениот црн пипер, по ваш вкус и добро измешајте ги сите состојки заедно.
- Следно, исплакнете ги тиквичките и исечете ги нивните краеви. Исечете ги тиквичките на малку подебели кругови. Поставете мелено месо во секој круг тиквичка и подредете ги круговите исправени во сад.
- Исполнете ја на овој начин целата тиквичка, наизменично поставувајќи ги круговите и меленото месо, за да се добие форма на хармоника.
- За сосот, едноставно измешајте ги сите тиквички, додадете сол и мелен црн пипер и добро измешајте. Полејте ги тиквичките со готовиот сос. Изрендајте го кашквалот и додадете го одозгора.
- Вклучете ја рерната и кога ќе загрее на температура од 180°C, поставете го јадењето да се пече околу 1 час и 30минути. Истото може да го покриете со фолија, а на крај од печењето, да ја отстраните.