Тулумби: „Додека слаткарниците се затворени, научив да ги правам – Толку лесни и неверојатно сочни!“
Тулумбите се омилени речиси на секој кој ги обожава десертите. Сочни, меки и со привлечна богата арома, едноставно кој може да им одолее? Денес ви откриваме како најлесно и брзо да ги приготвите!
Тулумби
Тулумбите се омилени речиси на секој кој ги обожава десертите. Сочни, меки и со привлечна богата арома, едноставно кој може да имодолее? Денес ви откриваме како најлесно и брзо да ги приготвите!
Servings: 4
Ingredients
- 80 гр масло за готвење
- 4 јајца
- 250 гр пченично брашно
- 20 мл сок од лимон
- 200 гр шеќер
- 450 мл вода
- 300 мл сончогледово масло
Instructions
- Во тенџере налејте 250 мл вода, додадете го внатремаслото за готвење и поставете да се вари на среден оган.
- Пресејте го брашното и наеднаш исипете го во врелата водасо маслото. Во текот на целото време, мешајте го тестото со шпатула. Кога ќе добиете топка од тестот, која лесно се одделува од ѕидовите на садот,отстранете го истиот од оганот.
- Откако тестото лесно ќе се излади, започнете да гидодавате јајцата едно по едно, притоа секое мешајќи го со шпатулата, додекацелосно не се соедини со тестото. Готовата смеса додадете ја во готварскишприц.
- Во длабоко тенџере додадете масло за готвење, загрејте гои со шрпицот во врелото масло, формирајте ги тулумбите. Истите не треба да седопираат една со друга.
- Испржете ги тулумбите и од двете страни, до добивање назлатна боја. Откако ќе бидат готови, преместете ги на хартија за да гоотстраните вишокот на масло.
За шербетот
- Поставете ги сокот од лимонот и шеќерот во 200 мл вода ипритоа да се варат на умерен оган. Откако шербетот ќе зоврие, варете го дополнителни 15 минути.
- Потопете ги тулумбите во готовиот шербет и оставете гивнатре 10 минути.