Речиси многу малку луѓе може веднаш да погодат од што е приготвен овој чудесен десерт. Со само 2 состојки, резултатот навистина е неверојатен. Вкусната торта со карамела никого не остава рамнодушен!

Торта со карамела од 2 состојки

Речиси многу малку луѓе може веднаш да погодат од што е приготвен овој чудесен десерт. Со само 2 состојки, резултатот навистина е неверојатен. Вкусната торта со карамела никого не остава рамнодушен!
Total Time45 minutes
Course: Десерт
Cuisine: Француска
Клучни зборови: карамела, торта со карамела
Servings: 4

Ingredients

  • 8 белки
  • 300 гр шеќер за карамелот (+ 60 гр за белките)

Instructions

  • Најпрво пригответе ја карамелата, што е многу едноставно. Поставете тава на умерен оган и започнете да го загревате шеќерот. По неколку минути, шеќерот ќе започне да ја променува бојата.
  • Мешајте со шпатула, за да топлината се распространи подеднакво на целата површина. Продолжете да го загревате шеќерот на слаб оган, додека да се претвори во светла карамела и се раствори.
  • Вака треба да изгледа крајниот резултат: Шеќерот претворен во течна карамела.
  • Готовата карамела веднаш исипете ја во соодветен сад и по ѕидовите, за да потоа ги покрие рабовите на тортата.
  • Во исто време изматете ги белките со 60 гр шеќер, а потоа внимателно поставете ги белките врз смесата од карамела и порамнете со шпатула.
  • Садот со тортата поставете го во поголема тава, а во тавата налејте малку вода, за да се добие ефект на водена пареа. Поставете ја тортата да се пече 35 минути во претходно загреана рерна на 160°C.
  • По 35 минути, белките ќе се зголемат и ќе потемнат. Извадете го садот и веднаш покријте го со хартија, а потоа оставете да се излади. Штом ќе се излади, при сервирањето, едноставно свртете го десертот, за да карамелот биде одозгора.